در صورتی که پاسخ سوال خود را دریافت نکردید و نیاز به مشاوره دارید میتوانید از طریق تکمیل فرم درخواست مشاوره و قرار دادن شماره تماس خود، از پزشکان و مشاوران آرمه تخفیف پارسیان مشاوره رایگان دریافت نمایید.
سوالات متداول دندانپزشکی
در حالت طبیعی، دو دندان پیشین مرکزی بالا باید کمی بلندتر از دندانهای پیشین کناری باشند تا به صاحب آن، ظاهری جوان ببخشند. این دندانها هم ارتفاع دندانهای نیش هستند.
خط لبخند یک خط فرضی است که از لبه دندانهای جلوی فک بالا میگذرد و با لبه فوقانی لب پایین موازی است. اگر این خط به سمت پایین انحنا داشته باشد، لبخند فرد حالت جوان پیدا میکند، ولی اگر صاف باشد، نشان دهنده سایش دندانها و بالا رفتن سن است.
دندانهایم دارای فاصله است. چکار میتوانم انجام دهم؟
در صورتیکه این فاصله به تازگی در بین دندانها ایجاد شده، ممکن است به علت بیماری لثه یا عادات دهانی مانند فشار دادن زبان بین دندانها باشد. در این صورت بهتر است به فکر درمان آن باشد.
چنانچه هیچ مشکلی وجود ندارد و از ظاهر دندانهای خود راضی هستید، به آنها دست نزنید. ولی در صورت تمایل، برای بستن این فاصله میتوانید یکی از سه روش درمانی کامپوزیت یا لمینیت چینی (Porcelain Laminate Veneer) یا ارتودنسی را انتخاب کنید.
ترمیم همرنگ یا آمالگام؟ آمالگام یا کامپوزیت! کدام بهتر است؟
شاید این سوال خیلی از افراد باشد که هنوز جواب مشخصی برای آن نیافته اند. آملگامها (موادنقرهای یا سیاه رنگ) سالهاست که در دندانپزشکی کاربرد دارند و هنوز هم محبوب هستند. استحکام فشاری مطلوبی داند و کار کردن با آنها آسان است. تحقیقات زیادی انجام شده تا مشخص شود آیا جیوه موجود در آمالگام برای بدن ضرر دارد؟
آمالگام بصورت مکانیکی در داخل دندان قرار میگیرد و این خاصیت ما را مجبور میکند در بعضی مواقع قسمتهای سالم دندان را نیز از دست بدهیم تا ترمیم مستحکمی ایجاد شود.
آمالگام هیچ تاثیری در استحکام بخشیدن به دندان ندارد و فقط خودش محکم و قابل اعتماد است.
اما کامپوزیتها (موادی سفید یا هم رنگ دندان) خیلی زود وارد عرصهی پزشکی شدند، با رنگهای متنوع و کاملا شبیه دندان. در ابتدا فقط بدرد دندانهای جلو میخوردند زیرا استحکام کافی را نداشتند. ولی امروزه کامپوزیتهایی داریم که مخصوص دندانهای عقبی هستند و استحکام آنها چیزی از آمالگام کم ندارد.
محاسن کامپوزیت:
- کامپوزیتها هم رنگ با دندان هستند و زیبایی را که میخواهیم به ما هدیه میدهند.
- کامپوزیتها بصورت شیمیایی با دندان باند میشوند. این مطلب یعنی اینکه در دندانهای پوسیده فقط پوسیدگی برداشته میشود و هیچگام مانند آمالگام مجبور نیستیم قسمتهای سالم دندان را نیز بتراشیم. پس در کامپوزیتها حداقل تراشیدن دندان انجام میشود.
- کامپوزیت چون با ساختمان دندان پیوند مییابد باعث افزایش استحکام دیوارههای نازک دندان میشوند. این مسئله در دندانهایی که دمان ریشه شده اند بسیار کاربرد دارد و حتی در برخی موارد جایگزینی برای روکشهای دندان میشود.
کامپوزیتها دارای معایبی نیز هستند:
- تکنیک استفاده از کامپوزیت، وقت بیشتری را میطلبد و همچنین ابزار و وسایل اضافی را لازم دارد.
- از طرفی باید مهارت کافی نیز در کار کردن با کامپوزیتها وجود داشته باشد.
- اگر کامپوزیتها به درستی و از نوع مرغوب استفاده نشوند هیچ مزیتی نسبت به آمالگام ندارند و حتی در زمانی کوتاه میشکنند و یا دچار پوسیدگی مجدد میشوند.
ایمپلنت (implant) دندانی چیست؟
ایمپلنت دندانی قطعهای از فلز تیتانیوم است که اغلب به شکل ریشه دندان میباشد و داخل استخوان فک قرار داده میشود. ایمپلنت دندانی بعنوان پایهای جهت قرار دادن پروتز روی آن استفاده میشود و باز سازی تاج دندانهای از دست رفته با استفاده از این پایه ایمپلنت مقدور میگردد.
چه کسانی کاندید ایمپلنت هستند؟
افرادی که به هر علتی دندان ازدست داده باشند کاندید ایمپلنت هستند. ایمپلنت جهت جایگزینی دندان تا بازسازی همه دندانها را در بر میگیرد. در مورد از دست دادن یک یا چند دندان دیگر نیازی به تراش دندانهای مجاور بعنوان پایه پروتز نیست. ایمپلنت داخل استخوان قرار میگیرد و روکش روی همان ایمپلنت بدون اتکا به دندانهای مجاور قرار داده میشود.
در مورد بیمارانی که دندانهای زیاد یا همه دندانها را از دست داده باشند با قرار دادن چند ایمپلنت در فک آنها و استفاده از آنها بعنوان پایه میتوان پروتز متکی بر ایمپلنت جهت جایگزینی دندانهای از دست رفته قرار داد. در مورد بیماران کاملا بیدندان میتوان با قرار دادن حداقل دو ایمپلنت در هر فک پروتزی متحرک ولی محکم و بدون لغزش و لقی در اختیار بیمار قرار داد.
حتی در مورد بیماران بیدندان که در حال استفاده از پروتز متحرک هستند میتوان با قرار دادن دو پایه ایمپلنت در فک آنها همان پروتز را با کمترین هزینه کاملا محکم و باثبات کرد.
میزان موفقیت ایمپلنتهای دندانی چقدر است؟
امروزه بطور متوسط موفقیت در کاشت ایمپلنتهای دندانی بیش از ۹۵ درصد است ولی درصد میزان موفقیت در ایمپلنتهای دندانی به موارد زیر بستگی دارد:
بیمار: بیمار باید از سلامت برخوردار باشد و به بیماری مزمن ضعیف کننده سیستم ایمنی بدن مبتلا نباشد. اخیرا دچار مشکل شدید قلبی (جراحی قلب یا انفارکتوس) نشده باشد. دیابت کنترل نشده و رادیوتراپی و بیماری لثه و دهان نداشته باشد. همچنین استعمال سیگار و مشروبات الکلی از عوامل محدود کننده عمل ایمپلنت هستند.
دندانپزشک: دندانپزشکی که ایمپلنت را انجام میدهد باید دورههای لازم ایمپلنت را دیده باشد و مهارت و تجربه کافی در انجام ایمپلنت داشته باشد، همچنین تمام شرایط بیمار از نظر سلامت بدن و فاکتوهای مهم داخل دهانی را ارزیابی کند و با رعایت اصول کنترل عفونت مبادرت به انجام جراحی ایمپلنت نماید.
ایمپلنت: فاکتور مهم دیگر در مورد میزان موفقیت ایمپلنت مخصوصا در دراز مدت خود ایمپلنت است. امروزه شرکتهای سازنده ایمپلنت بسیار زیاد و متنوعند. قیمتهای ایمپلنت بسیار متنوع است و هر کدام از کمپانیهای سازنده روی نکاتی تاکید دارند که در ساخت ایمپلنت از آن بهره جستهاند. دندانپزشک با توجه به بودجه بیمار و مسائل تکنیکی و مزیتهای ایمپلنت در محدوده قیمت مورد نظر، مبادرت به انتخاب یک سیستم میکند.
در کل ایمپلنتی مناسب است که میزان جوش خوردن آن به فک، بالا باشد (osseointegration) و میزان تحلیل استخوان اطراف آن در طول زمان کمتر باشد.
مراقبتهای بعدی: بیمار نقش بسیار مهمی در طول عمر ایمپلنت و موفقیت دراز مدت آن دارد. عدم استعمال دخانیات و مشروبات الکلی و رعایت بهداشت دهان و دندانها و لثه، مراجعات منظم به دندانپزشک و اطمینان از سلامت لثه و عدم وجود جرم دندانی و پوسیدگی در دندانهای دیگر همه و همه موفقیت دراز مدت ایمپلنت را افزایش میدهد.
طول مدت جراحی معمولا از نیم ساعت تا دو ساعت میباشد و بسته به تعداد ایمپلنتها و شرایط فکی بیمار تغییر میکند. در مواردی که علاوه بر کاشت ایمپلنت نیاز به پیوند استخوان و یا تغییر شرایط کف حفره سینوس در فک بالا نیاز باشد، زمان کاشت ایمپلنت بیشتر خواهد بود.
پس از کاشت ایمپلنت تا قرار دادن پروتز روی آن زمانی حدود ۶ هفته تا ۳ماه موردنیاز است، تا کاملا ایمپلنتها در شرایط بدور از تکان و لرزش به آرامی به استخوان فک بیمار جوش بخورد و ایمپلنت در جای خود کاملا محکم شود سپس دندانپزشک مبادرت به قرار دادن پروتز روی ایمپلنت میکند. البته در مواردی باتوجه به کمیت استخوانی فک بیمار و نوع ایمپلنت خاصی که طراحی شده است، بارگذاری فوری روی آن میتواند صورت گیرد، بنا به تشخیص جراح دندانپزشک میتوان بلافاصله پس از جراحی کاشت ایمپلنت، پروتز را روی ایمپلنت قرار داد.
نقش ایمپلنت در حفظ استخوان فک چیست؟
حجم استخوان فک علاوه بر کارآیی آن بعنوان محافظ ریشه دندان در ظاهر افراد هم تاثیر بهسزایی دارد. ایمپلنتهای دندانی در نقاطی که دندان از دست رفته است میتوانند حجم استخوان فرد را حفظ کنند و با بهبود ظاهر صورت در بهبود کیفیت زندگی افراد تاثیر بهسزایی بگذارند.
هزینه انجام ایمپلنت در بسیاری موارد با انجام درمانهای سنتی تفاوت چندانی ندارد. فاکتورهای تعیین کننده هزینه خود ایمپلنت، دستمزد جراح دندانپزشک، هزینه مواد مصرفی اضافی در صورت لزوم (پودر پیوند استخوان) و هزینه لابراتواری میباشد، که البته بهتر است قبل از انجام عمل ایمپلنت بطور شفاف هزینه مربوط به ایمپلنت مورد توافق قرار گیرد.
مزایای استفاده از ایمپلنت نسبت به دست دندان متحرک و یا پروتز ثابت چیست؟
از هر زاویهای که شما به این موضوع بنگرید، ایمپلنت بهترین انتخاب برای جایگزینی دندانهای از دست رفته شما است.
زیبایی: ایمپلنت کاملا شبیه دندان خودتان خواهد بود و از آنجاییکه با استخوان فک درگیر میشود، مانع از تحلیل استخوان و لثه میشود که در سایه روشهای قبلی ( دست دندان و یا بریج) از عوارض این درمانها میباشد. به هر حال کسی متوجه نخواهد شد که شما یک دندان جایگزین دارید.
حفظ ساختمان دندانهای مجاور: در این روش دندانهای مجاور تراشیده نمیشوند و دچار پوسیدگیهای بعدی نخواهند شد.
اعتماد به نفس: به طور یقین با استفاده از ایمپلنت احساس بهتری نسبت به خود، خنده و صحبت کردنتان دارید.
قابل اعتماد: درصد موفقیت ایمپلنتهای دندانی بسیار بالا است، و بهترین انتخاب برای جایگزینی دندان از دست رفته شما است. و بر خلاف ادعاهای خلاف واقع گذشته در این رابطه، درصد موفقیت ایمپلنت نسبت به سایر روشهای جایگزینی دندان، بسیار بالاتر است و از آنجا که بدنه ایمپلنت از تیتانیوم خالص ساخته میشود، واکنشی بصورت رد پیوند وجود نخواهد داشت.
طول عمرهای ایمپلنتهای دندانی چقدر است؟
با پیشرفتهایی که دندانپزشکی نوین داشته انتظار میرود بیشتر ایمپلنتها عمر نا محدودی داشته باشند البته طول عمر یک درمان ایمپلنت بستگی به عوامل متعددی دارد که بهداشت و نحوه نگهداری توسط بیمار، قطر و طول ایمپلنت، توزیع صحیح نیروها روی ایمپلنت موثرند.
به من گفته شده برای کاشت ایمپلنت باید سینوس لیفت انجام دهم این جمله به چه معنیست؟
این جراحی به منظور فراهم آوردن حجم کافی از استخوان در مناطق خلفی فک بالا (محل دندانهای آسیای کوچک و بزرگ بالا) برای قرار دادن ایمپلنت استفاده میشود. با از دست رفتن دندانهای طبیعی در این ناحیه، کف سینوس به تدریج به طرف سقف دهان گسترده شده و به آن نزدیک میشود، بطوری که پس از مرور زمان، تنها یک لایه استخوانی نازک، دهان را از سینوس جدا میکند.
دندانها به مرور زمان و با گذشت سن دچار تغییر رنگ میشوند. این تغییر رنگ در اثر تغییر مواد معدنی مینا و عاج صورت میگیرد به این معنی که تخلخل مینا به مرور کم میشود و شفافیت خود را از دست میدهد. دندانها هم چنین ممکن است به علت مواد رنگی غذاها باکتریها و تنباکو دچار تغییر رنگ شوند. از آن جایی که سفیدی دندانها به سور ناخود آگاه نشانهای از جوانی بر شمرده میشود همواره سفید کردن دندانها مورد درخواست مردم بوده است.
در عمل سفید کردن دندانها از مواد اکسید کننده مثل پر اکسید هیدوژن برای روشن تر کردن دندان استفاده میشود. مواد اکسید کننده به داخل ساختار کریستالی میله مانند مینا نفوذ کرده و رنگیزههای رسوب کرده در بین هرمهای مینایی را اکسید میکنند.با گذشت زمان نفوذ مواد اکسید کننده به داخل عاج دندان که در لایه زیرین مینا قرار دارد نیز صورت گرفته و رنگ آن نیز روشنتر میشود.
دو روش اصلی برای سفید کردن دندانها وجود دارد در روش اول که سفید کردن در مطب نامیده میشود مواد بلیچینگ با غلظت بالا به مدت کوتاهی بر روی دندان قرار میگیرد. در این روش سفیدی دندان به سرعت پدیدار میشود ولی در صورتی که به درستی استفاه نشود ممکن است باعث آسیب به لثه ومخاط دهان شود. در این روش برای جلوگیری از تماس مواد اکسیدکننده با لثهها از لایه محافظ مخصوصی استفاده میشود که با مهارت بر روی لثه قرار میگیرد و با نور مخصوص محکم میگردد. ماده مورد استفاده در بلیچینگ مطب یا پراکسید هیدروژن و یا کاربامید پراکسید است. ماده دوم نیز در دهان پراکسید هیدروژن ایجاد مینماید. ژل بلیچینگ در این موارد معمولا حداکثر معادل ۳۵% پر اکسید هیدروژن غلظت دارد.
از روشهای دیگر بلیچینگ سفید کردن در منزل میباشد که در این روش دندان پزشک یک تری مخصوص پلاستیکی بر روی مدل دندانهای شخص ساخته و ژلهای بلیچینگ را در اختیار بیمار قرار میدهد. بیمار هر روز چند ساعت ژلها را بر روی تری قرار داده و آن را در دهان بر روی دندانها میگذارد. پس از گذشت چند هفته دندانها به سفیدی مورد نظر میرسند. ژل مورد استفاد ه در این روش بین ده تا شانزده درصد غلظت دارد.
در سالهای اخیر محصولات زیادی نیز برای سفیدکردن در داروخانهها وسوپرمارکتها ارائه میشوند که غلظتی کمتر از ده درصد دارند وبه علت نظارت نداشتن دندانپزشک بر مراحل درمان استفاده از آنها توصیه نمیگردد.
به طور معمول پس از بلیچینگ بهبود مناسبی در زیبایی دندانها در اثر سفید شدن آنها مشاهده میشود. ولی باید دانست این روش بر تمامی رنگیزههای دندانی موثر نیست و در برخی موارد بدرنگی شدید دندانها نیاز به درمانهای طولانی مدت بلیچینگ ویا استفاده از درمان ونیر لمینیت میباشد.
از عوارض درمان بلیچینگ میتوان به حساس شدن دندانها سوختگی لثهها (در موارد استفاده نادرست ویا سفیدشدن بیش از حد دندانها) اشاره کرد. این عوارض در تعداد کمی از مراجعین ممکن است به وجودآید و پس از چند روز بهبود مییابد.مدتی پس از سفیدکردن ممکن است تا حدودی از سفیدی دندان کاسته گردد.
بلیچینگ با جرمگیری چه فرقی دارد؟
در هنگام جرمگیری دندانپزشک شما رسوبات رنگی و املاح ته نشین شده بر روی دندان شما را بر میدارد و در نتیجه رنگ داخلی دندان تغییر نخواهد کرد. ولی در بلیچینگ مولوکلهای پر اکسید هیدروژن به داخل ساختار مینایی و عاجی دندان نفوذ کرده و باعث اکسید شدن رنگ دانهها شده که نهایتا به سفید شدن دندان میانجامد.
آیا بلیچینگ دندانها مضر است؟
خوشبختانه بلیچینگ جز درمانهایست که در صورت انجام صحیح آن هیچ آسیبی به دندانهای شما نمیزند. در هنگام بلیچینگ و به واسطه ژلهای که روی دندان قرار میگیرد H2O2 تولید میشود که در اثر فعل و انفعالات شیمیایی در نهایت رنگدانههای که باعث بد رنگی دندان شده اند اکسید شده و رنگ دندان سفید میشود. تحقیقات انجام شده بر روی سختی و استحکام مینا نشان میدهد میزان تغییر در سختی مینا بعد از بلیچینگ کمتر از زمانیست که فرد یک پرتغال میخورد.
ایده آل ترین روش بلیچینگ انجام ترکیبی دو روش هوم بلیچینگ و آفیس بلیچینگ است. بسیاری بر این باورند که آفیس بلیچینگ یک شروع کننده و هوم بلیچینگ یک تداوم دهنده در درمان است. اما اگر شخصی بصورت خیلی سریع نیاز به سفید کردن دندانها دارد بهترین راه برای او آفیس بلیچینگها ست. و در صورتی که فقط بخواهد از یکی از روشهای بلیچینگ استفاده کند بهتر است هوم بلیچینگ را انتخاب کند.
نظر شما در مورد پک سفید کننده دندان (وایت لایت) چیست؟
من مطمئن نیستم که تحقیقات دانشگاهی معتبری این وسایل را بررسی کرده باشد و حداقل از مضر نبودن آن مطمئن نیستم. مگر ممکن است که کار بلیچینگ، با آن همه تحقیقات و مقالات علمی در چنین کیتهای کوچکی خلاصه شود. به هر حال اگر تصمیم به خرید این کیتهای گرفتید. کاتالوگ آن را دقیق بخوانید و نسبت به تاییدیههای آن تحقیق کنید.
درمان ریشه یا همان عصب کشی، یعنی چی؟
عصب کِشی (به انگلیسی: Endodontic therapy) یا درمان ریشه (به انگلیسی: root canal therapy، در فارسی گاه به آن «روت کانال» گفته میشود) یک سری اعمالی است که در طی آن مواد عفونی موجود در مغز دندان برداشته میشود تا دندان از آسیب میکربهای آینده در امان باشد.
اگرچه گاهی به این عمل روت کانال (به معنی کانال ریشه) گفته میشود ولی این اصطلاح دقیق نیست. کانال ریشه و حفره مغز دندان که به آن مربوط است حفرههای آناتومیکی در دندان هستند که به طور طبیعی بافتهای عصبی و رگهای خونی و بافتهای سلولی دیگری را در خود جای میدهند. در عصب کشی این مواد به طور کامل برداشته و تخلیه میشوند و سپس تمیز میشوند و آنگاه به وسیله یک سوهان کوچک، شکل دهی و با محلول شست و شو، عفونت زدایی میشوند و سپس آن را با مادهای (مثل آمالگام) که با مواد دیگر (مثل غذاها) واکنش نمیدهد پر میکنند. بعد از این عمل، دندان میمیرد و اگر بعد از این، دندان عفونی شود باید تحت عمل جراحی انتهای ریشه قرار گیرد.
اگر چه گاهی اعمال مذکور در بیش از یک جلسه درمانی انجام میشود، اما زیاد بودن فاصله زمانی بین تخلیه مواد عفونی و پر کردن دندان شانس عفونتهای بعدی را بالا میبرد.
آیا پس از معالجه ریشه درد وجود دارد؟
معمولا به دنبال معالجه ریشه دندان، از چند ساعت تا چند روز به درجاتی ممکن است دندان، درد داشته باشد که با تجویز داروهای مسکن برطرف میگردد و جای نگرانی ندارد و دندانی که معالجه ریشه دندان شده و هنوز درد دارد را نباید کشید. در این موارد بهتر است که از دهان شویه گرم استفاده نموده و از فشار آوردن بر روی دندان مزبور برای مدتی خودداری نمود.
آیا جرمگیری به دندان صدمه میزند؟
خیر، جرم دندان علاوه بر اینکه برای لثه و بافتهای نگهدارنده دندان مضر میباشد محلی نیز برای تجمع و تکثیر میکروبهای پوسیدگی زا است. با عمل جرم گیری تعداد این میکروبها در دهان به مراتب کمتر میشود. با برداشته شدن جرم، بیمار ممکن است با زبانش حس کند که دندانش خالی شده است. این احساس همراه با مقداری حساسیت به سرما یا گرما (بعد از جرم گیری) این تصور غلط را تقویت نموده است که شاید دندانهایش در حین جرم گیری تراش خورده باشند، در صورتی که مکانیزم دستگاه جرم گیری لرزشی بوده و قادر به تراش نمیباشد.
علت حساسیت دندان به سرما بعد از جرم گیری چیست؟
دندان دارای حس بوده و در ناحیه طوق بسیار حساستر میباشد. وجود جرم بر طوق دندان به علت ضخامتی که دارد به عنوان یک عایق حرارتی عمل میکند و یا به عبارت دیگر جلوی حس دندان را میگیرد. با برداشته شدن آن بدیهی است که دندان بهتر متوجه تغییرات حرارتی میگردد، ضمنا بر اثر وجود جرم لثه پرخون و متورم شده و با عمل جرم گیری التهاب آن فروکش میکند لذا مقدار بیشتری از دندان نسبت به حالتی که قبلا آماس لثه وجود داشته در دهان دیده میشود و این خود باعث احساس بیشتر تغییرات حرارتی میگردد. حساس شدن به سرما را میتوان به احساسی که بدن انسان بعد از استحمام دارد، تشبیه نمود. حساسیت به سرما همیشه و غالبا بوجود نیامده و در صورت ایجاد، گذرا و موقتی بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد.
آیا دندان بعد از جرم گیری لق میشود؟
خیر، با تجمع تدریجی جرم بر دندان، لثه و به دنبال آن مقداری از استخوان نگهدارنده دندان تحلیل میرود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلا لق شده ولی به علت انباشتگی و یکپارچگی جرم و چسبیده شدن دندانها به هم توسط آن، این حالت درک نشده و یا برداشته شدن جرم کشف میگردد و بیمار آن را منتسب به عمل جرم گیری میداند. لق شدن دندان منوط به تحلیل استخوان و انساج نگهدارنده دندان در اثر جرم و پلاک میکروبی است و در همه موارد بخصوص در مراحل اولیه بیماریهای لثه و بافتهای اطراف دندان دیده نمیشود.
جرم گیری را هر چند وقت باید انجام داد؟
بسیاری از اشخاص با یکبار جرم گیری و رعایت همیشگی بهداشت دهان و دندان ممکن است تا مدتها نیازی به جرم گیری مجدد نداشته باشند. بدیهی است که هرگونه کوتاهی در رعایت اصول بهداشت دهان منجر به تجمع دوباره جرم خواهد شد. ضمنا بعضی از بیماران به علت دارا بودن بزاقی با ویژگیهای خاص از نظر میزان ترشح و ترکیب، بسیار مستعد به تشکیل جرم هستند، ضمنا استعداد به بیماریهای لثه در خانوادههایی بیشتر میباشد. در این گروه از بیماران توصیه میگردد جرم گیری در تناوب زمانی کوتاهتری انجام شود.
آیا استفاده از خمیر دندانهای ضد جرم مفید میباشد؟
خیر، اگر جرم با مسواک و خمیر دندان پاک نشد برای پاک کردن آن بایستی از دندانپزشکان کمک گرفت، ضمنا خمیر دندانهایی که به عنوان ضد جرم معرفی شده اند دارای مقادیر زیادی از مواد ساینده بوده و فقط رنگ و لکههای رسوب نموده بر دندان را که Stain (زنگ) نام دارد، تمیز میکنند و استفاده همیشگی از آنها توصیه نمیگردد. این خمیر دندانها، به علت دارا بودن مواد ساینده زیاد، ایجاد خراشهای بسیار ظریف بر سطح دندانها نموده و زمینه را برای تجمع و چسبندگی بیشتر پلاک میکروبی فراهم میآورند.
آیا بلیچینگ با جرمگیری تفاوت دارد؟
عموما سفید کردن برای حداقل ۹۰ درصد افراد موفقیت آمیز است، گرچه ممکن است برای همه انتخاب درستی به شمار نیاید. اگر دندانهایتان در اثر کهولت، مصرف چای، قهوه و دخانیات تیره شدهاند، سفید کردن انتخاب خوبی است. تیره شدگی دندان با رنگهای زرد، نارنجی و قهوهای به این روش بهتر پاسخ میدهند. تغییر رنگهای خاکستری ناشی از تتراسایکلین و نیز تغییر رنگهای فلوروزیس گرچه روشن تر میشوند، ولی کاملا از بین نمیروند. بدرنگی دندانها علل مختلفی دارد که بطور خلاصه شامل:
- بد رنگی ناشی از جرم و پلاک دندان، رنگهای غذایی، سیگار
- بد رنگی ناشی از لبه پرکردگیهای آما لگام و ترکهای دندانی
- بد رنگی ناشی از داروهای مصرفی نظیر تتراسیکلین
- بد رنگی ناشی از مصرف بیش از حد فلوراید (فلوروزیس)
- بد رنگی ناشی از ضربه به دندان یا پس از عصب کشی
- بدرنگی ناشی ازبیماریها و نقایص مینایی موارد بالا میتواند رنگهای زرد، قرمز، قهوه ای، خاکستری، سیاه و سفید بر روی دندانها ایجاد کند که ظاهری نازیبا ایجاد خواهد کرد.
عمل bleaching یا سفید کردن دندان بر روی برخی از این بد رنگیها مؤثر میباشد سایر بد رنگیها توسط اعمالی چون جرم گیری و پالیش کردن دندانها، ترمیمهای کامپوزیت، روکشهای چینی و لمینیت درمان پذیر است . روشن شدن دندانها بسته به عادات شما از قبیل مصرف دخانیات و نوشیدن چای و قهوه، بایستی بین ۱ تا ۵ سال باقی بماند.
در این هنگام شما بایستی برای تجدید درمان مراجعه نمایید. سفید کردن مجدد، معمولا سریع تر از دفعه اول انجام میگردد. پلاک میکروبی یک لایه بیرنگ و چسبنده بوده و از تجمع میکروبهای دهان بر روی زمینه و لایه چسبندهای از بزاق تشکیل میشود که حاوی مقادیری از خردههای غذایی نیز میباشد. این لایه، با کشیدن ناخن بر دندان به زیر ناخن جمع شده و به راحتی با مسواک زدن پاک میشود ولی با شستشوی فقط با آب و یا دهانشویههای معمولی پاک نمیگردند. لذا بایستی برای پاک کردن آن از وسایلی چون مسواک و خمیر دندان و نخ دندان استفاده کرد. اگر پلاک میکروبی هر روز و یا در مراحل اولیه از سطح دندان تمیز نشود، املاح موجود در بزاق و مواد غذایی برآن رسوب نموده و منجر به ایجاد جرم دندان که سخت میباشد، میگردد.
روکش به چه نوع درمانی در دندانپزشکی گفته میشود؟
روکش به ترمیمهایی گفته میشود که تمام تاج دندان را میپوشانند.
آنها نوعی دندان جایگزین برای دندانهایی که از بین رفته اند محسوب میشوند. پروتزهای جزئی برای مواردی استفاده میشوند که تعداد دندانهای از دست رفته کم باشد و پروتزهای کامل در مواردی که کل دندانها از بین رفته باشد مورد استفاده قرار میگیرند. پروتزهای کامل از بهترین مواد اکریلیک (پلاستیک) ساخته میشوند و همچنین پروتزهای جزئی نیز میتوانند از این نوع مواد ساخته شوند. متناوبا با آنها میتوانند شامل نوعی دندانهای اکریلیکی و بر پایه فلزی روشن باشند. این نوع دندانهای مصنوعی از امنیت بیشتری برخوردارند و زیاد بزرگ نیستند اما بسیارگران قیمت هستند.
استفاده از پروتز کامل چگونه است؟
پروتز جدید برای چند هفته ممکن است ناراحت به نظر آید تا اینکه به آن عادت کنید. حتی قبل از اینکه عضلات گونه و زبان یاد بگیرند تا آن را در جای خود نگهدارند. ممکن است احساس کنید پروتز لق میباشد. ممکن است دهان کمی دچار التهاب یا زخم شود و یا بطور موقت کمی افزایش جریان بزاق را حس کنید. بتدریج که دهان به پروتز عادت میکند، این مشکلات کاهش مییابد. معمولا بعد از تحویل پروتز یک یا چند جلسه پیگیری لازم است اگر مشکلی بویژه التهاب و زخم ادامه یافت، حتما با دندانپزشک خود مشورت نمایید.
نحوه مراقبت از پروتز کامل چگونه است؟
پروتزها معمولا بسیار ظریف هستند و اگر حتی از چند سانتیمتری بیافتند، ممکن است بشکند. بنابراین هنگام تمیز کردن آنها روبروی یک سینک پراز آب بایستید. وقتی از آن استفاده نمیکنید، پروتزها را دور از دید و دسترس کودکان نگهداری نمایید.
مثل دندانهای طبیعی، پروتزها هم باید روزانه مسواک زده شوند تا پروتز تمیز و عاری از مواد غذایی و پلاک و رنگدانهها باقی بماند و دهان نیز سلامت باشد. بهتر است از مسواکهای مخصوص پروتز و یا یک مسواک با موهای نرم استفاده شود. مسواکهای با موهای سخت به پروتز آسیب میرساند.
بعضی افراد از صابون دستشویی یا مایع ظرفشویی ملایم برای تمیز کردن پروتزها استفاده میکنند که هر دو مطلوب است ولی از کاربرد سایر پودرهای شوینده با قدرت سایندگی بالا خودداری کنید. از کاربرد مواد سفیدکننده قوی هم پرهیز کنید، زیرا ممکن است نواحی صورتی رنگ پروتز را سفید نماید. ممکن است دندانپزشک شما یک تمیز کننده پروتز را به شما توصیه نماید. هفتهای یکبار پروتزها را در محلول یک قاشق چایخوری ماده تمیز کننده مثل وایتکس در یک لیوان آب، ۸-۶ ساعت قرار داده و سپس با آب سرد بشویید. وقتی از پروتزها استفاده نمیشود باید در آب یا محلول نگهداری ویژه پروتز در یک ظرف دربسته قرار داده شوند، زیرا خشک شدن به شکل آنها آسیب میرساند. هرگز پروتزها را در آب داغ قرار ندهید، زیرا باعث تاب برداشتن پروتز میشود. تمیز کنندههای اولتراسونیک نیز برای مراقبت از پروتز بکار میروند، گرچه استفاده از آن، جایگزین مسواک زدن روزانه نمیشود، هر روز صبح قبل از قراردادن پروتز، لثهها، زبان و کام را با یک مسواک نرم مسواک بزنید، تا هم تمیز شوند و هم جریان خون در دهان تحریک شود. استفاده از دهانشویه آب و نمک ولرم (یک قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب ولرم) هم بسیار کمک کننده است. استفاده از یک رژیم غذایی معتدل و صحیح برای تأمین سلامتی مهم است.
آیا من میتوانم تعمیرات جزئی پروتزم را انجام دهم؟
شما با سعی در تطابق و یا تعمیر پروتز جدا به پروتز و سلامت خودتان آسیب میرسانید. پروتزی که به درستی تطابق نیافته باشد، باعث التهاب و زخم میشود. اگر پروتز شکست یا ترک خورد یا یکی از دندانها لق شد، به دندانپزشک خود مراجعه کنید. او اغلب در همان جلسه، تنظیم لازم را انجام خواهد داد. فردی که به درستی آموزش ندیده است، قادر به بازسازی پروتز نیست، آسیب بیشتری به پروتز رسانده و باعث بروز مشکلاتی در دهان میشود. چسبهایی که در بازار فروخته میشوند، مواد شیمیایی مضری دارند که نبایستی روی پروتز مصرف شوند.
آیا پروتز نیاز به جایگزین شدن خواهد داشت؟
در طول زمان با توجه به سایش طبیعی، پروتز نیاز به ترمیم یا تعویض خواهد داشت که برای این کار دندانپزشک از همین پروتز فعلی استفاده خواهد کرد. وضعیت دهان نیز با افزایش سن بطور طبیعی تغییر میکند و باعث لقی پروتز خواهد شد. استخوان و لثهها تحلیل رفته و روابط فکی تغییر خواهد کرد. پروتز لق سبب بروز زخم و عفونت شده، جویدن با آن مشکل است و نمای صورت را تغییر خواهد داد. پس مهم است که به موقع نسبت به تعویض پروتز اقدام شود. ملاقاتهای مرتب با دندانپزشک برای تأمین سلامت دهان و کنترل وضعیت پروتز ضروری است.
این پروتز شامل چندین دندان جایگزین متصل به یک پایه پلاستیک به رنگ لثه است که توسط یک اسکلت فلزی بهم متصل شده اند. پروتز پارسیل با گیرههای فلزی یا وسایلی که به آنها اتصالات دقیق اطلاق میشود به دندانهای طبیعی شما متصل میشود. این اتصالات دقیق تقریبا دیده نمیشوند و معمولا از گیرههای فلزی زیباتر هستند. ممکن است برای تطابق بهتر یک پروتز پارسیل با دندانهای طبیعی، لازم باشد که آنها روکش شوند. بویژه وقتی از اتصالات دقیق استفاده میشود.
اوردنچر چیست و با دست دندان کامل چه فرقی دارد؟
اوردنچر (Overdenture) همانطور که از نامش پیداست، نوعی دست دندان است که در دهان بر روی تعدادی پایه قرار میگیرد. این پایهها میتوانند دندانهای بیمار باشند که عصب کشی شده و کوتاه میشوند تا در زیر دست دندان قرار بگیرند و یا این پایهها میتوانند ایمپلنتهایی باشند که در فک بیمار قرار داده شدهاند.
قرار داشتن این پایهها باعث میشود که دست دندان ثبات و کارایی بسیار بهتری پیدا کند. اوردنچر توسط بیمار قابل برداشتن و تمیز کردن میباشد در حالی که پروتزهای ثابت این خصوصیت را ندارند.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که کارایی اوردنچر اگرچه بسیار بهتر از دست دندان معمولی است، اما در مقایسه با پروتزهای ثابت قدرت کمتری دارد. اما در عوض تعداد ایمپلنتها و در نتیجه هزینه کمتری برای این درمان لازم است.
چرا تعرفههای دندانپزشکی زیاد است؟
تعرفههای دندانپزشکی در ایران به نسبت بسیاری از کشورهای دنیا بالا نیست. حتما شما هم شنیده اید که توریستهای زیادی صرفا برای درمان به ایران مراجعه میکنند و اگر میخواهید پاسخ دهید که در کشورهای اروپایی و ….. درآمدهای بالاتری وجود دارد باید بگویم با نظر شما موافقم، هرچند تجهیزات و مواد مصرفی گران قیمت و عوامل بسیار زیاد دیگری در تعیین تعرفه دندانپزشکی موثر است که مجال پرداختن به آن نیست، فقط به این نکته مهم اشاره میکنم که در تعرفه دندانپزشکی تجربه بالا و مواد با کیفیت و تجهیزات مدرن نقش بسیار موثری در تعیین تعرفه دندانپزشکی دارند اما پرداختهای بالا همیشه نشان از دریافت خدمات متمایز و یرتر نیست.
علت تفاوت تعرفههای دندانپزشکی بین مطبهای مختلف در چیست؟
- تجربه دندانپزشک
- تجهیزات مطب
- مواد مصرفی
- قیمت یا اجاره بها مطب
- لابراتوارهای طرف قرار داد
- موقعیت جغرافیایی مطب
اینها از جمله مهمترین مواردی بود که طبیعتا تعرفههای دندانپزشکی و هزینه درمان در دندانپزشکی را در مطبهای مختلف تغییر میدهد.
به معنای بازدم ریشه گرفته است و عبارت از نفس بدبو، زننده یا ناپسندی است که از حفره دهان – بینی خارج میشودبه علت عدم وجود معادل فارسی که تعریفهالیتوز را به صورت بدبویی غیر طبیعی دهان و بینی در یک کلمه بگنجاند از همان کلمه استفاده شد.هالیتوز مشکلی شایع است و گفته میشود میتواند به طور متناوب اکثر افراد بالغ را دچار کند.
هالیتوز حداقل از دو جهت مهم است :
- با آزار دیگران به صورت یک مانع در برخوردهای اجتماعی عمل میکند و باعث کاهش کارآیی فرد میشود.
- هالیتوز نشانهای از یک وضعیت غیر طبیعی است که نیاز به تشخیص و درمان دارد.
با وجود چنین شیوع و اهمیتی بررسیهای انجام شده روی آن اندک است و غالب کتابهای درسی دندانپزشکی و پزشکی درباره آن چیزی نگفته اند یا حاوی نکات اندکی هستند. برای همین دانش آموختگان، اغلب برخورد با این مسئله را مشکل مییابند.
عوامل موثر در ایجاد هالیتوز (بوی بد دهان) چیست؟
علل غیر بیماریزا
- تغییرات بالینی
- تنفس صبحگاهی
- تنفس گرسنگی
- تنفس قاعدگی
- تنفس سیگاری
- غذا
- دارو
علل بیماریزا
- با منشا دهان و دندان
- با منشا بینی
- با منشا سینوسها
- با منشا لوزهها و حلق
- با منشا دستگاه گوارش
- با منشا ریوی
- با منشا بیماریهای سیستمیک
آفت خودبخود التیام مییابد و معمولا نیازی به درمان ندارد. در آفت اگر درمانی لازم شود معمولا علامتی بوده و به دو منظور زیر خواهد بود:
- کاستن از درد و التهاب و استرس
- جلوگیری از اضافه شدن عفونت ثانویه
من برای رفتن نزد دندانپزشک اضطراب دارم، میدانم که لازم است بروم، ولی نمیدانم در این مورد چه میتوانم انجام دهم؟
اضطراب در مورد درمانهای دندانپزشکی غیر معمول نیست. افراد در هر سنی آن را تجربه میکنند. بیماران مسنتر ممکن است کمتر قادر باشند براسترس خود غلبه کنند که ممکن است این امر به دلیل وضعیتهای خاص جسمی آنان مثل کاهش بینایی یا شنوایی باشد.
صحبت با دندانپزشک یک جنبه مهم داشتن یک ملاقات دندانپزشکی راحت میباشد. شما باید حساساتتان را با دندانپزشک و پرسنل مطب در میان بگذارید. اجازه دهید آنها بدانند که شما مضطرب هستید تا درمان شما را مطابق با وضعیت روحی شما به انجام برسانند. تکنیکهای درمانی رفتاری جدید و مرتبط با روانشناسی سبب پیشرفت در زمینه کنترل اضطراب و درد بیماران دندانپزشکی گردیده است.
چرا بعد از پر کردن، دندانهایم نسبت به سرما و گرما حساسند و این موضوع تا کی ادامه خواهد داشت؟
هنگامىکه دندانپزشک اقدام به تراشیدن دندان و برداشت پوسیدگى مىکند دندان باید بى حس شود،چون تراشیدن دندان در حقیقت گذر از سد دفاعى بدن مىباشد و بدن به این تهاجم واکنش نشان مىدهد که بصورت درد خودنمایى مىکند هر چقدر عمق پوسیدگى بیشتر باشد احتمال درد دندانى بیشتر است، معمولا بعد از چند روز این درد به صورت خود به خود و آهسته از بین مىرود ولى درصورتىکه این درد بعد از گذشت ٢ ماه ادامه داشته باشد پس از بررسى دندانپزشک درمان عصب کشى انجام خواهد شد.
آیا هر دندانپزشکى مىتواند بازسازى و طراحى لبخند را انجام دهد؟
درمان طرح لبخند یک درمان کاملا تخصصى مىباشد و نیاز به مهارت و تخصص دارد، درمان زیبایى علاوه بر علم و تکنولوژى نیاز به داشتن دستانى هنرمند براى خلق یک اثر زیبا دارد.
چرا لثههاى من موقع مسواک زدن خونریزى مىکند؟
خونریزى لثهها به دلیل عفونت و التهاب مىباشد که حتما باید تحت معاینه قرار بگیرد، ساده ترین درمان جرم گیرى زیر لثه اى است که معمولا به طور کامل این مشکل را حل مىکند.
آیا پوسیدگى در زیر براکت و لوازم ارتودنسى در دهان ممکن است ایجاد شود؟ در این صورت چه باید کرد؟
براکتهاى ارتودنسى و سیمهاى آن باعث میشود که بیمار به راحتى نتواند دندانها را تمیز کند به همین دلیل احتمال پوسیدگى دندانها بیشتر است، بیماران باید با استفاده از لوازم مخصوص که براى تمیز کردن این دندانها ساخته شده اند دندانها را مرتب تمیز نگه دارند.
چه موقع باید شروع به تمیز کردن دندان کودک کرد؟
از هنگامىکه اولین دندانهاى نوزاد در دهانش پدیدار میشود نیاز به مراقبت و بهداشت دارند و مسولیت این کار بر عهده مادرشان مىباشد که بعد از هر وعده شیر دادن با یک پارچه سفید تمیز و خیس دندانهاى نوزاد را تمیز نماید.
آیا مراجعه به دندانپزشک در دوران باردارى ضرورى است؟
بهترین زمان مراجعه خانمهاى باردار به دندانپزشکى قبل از اقدام به باردارى مىباشد به دلیل فعل و انفعالاتى که در دوران باردارى بوجود مىآید سرعت پوسیدگى بیشتر میشود و لثهها حالت التهابى پیدا مىکنند.
در دوران باردارى گرفتن رادیوگرافى به دلیل احتمال صدمه به جنین انجام نمىشود،به همین دلیل در صورت دردناک بودن دندان در این دوران، پیچیدگى درمان و احتمالا هزینههاى تحمیلى بیشتر مىباشد.
آیا دندانهاى روکش شده نیاز به مراقبتهاى ویژه دارند؟
درصورتىکه روکشها کاملا با دندانها تطابق داشته باشند احتمال پوسیدگى دندان وجود ندارد، فقط لبه روکشها که به لثه ختم میشود باید مسواک زده شود تا از التهاب لثهها جلوگیرى شود.
در صورت تحلیل لثه پاى طوق دندان چه باید کرد؟
باید تحت معاینه دندانپزشک قرار گرفته شود تا علت تحلیل لثه مشخص شود،یکى از دلایل تحلیل لثه عادتهاى مسواک زدن اشتباه مىباشد در غیر اینصورت باید براى بیمار درمانهاى مربوط به حذف التهاب لثه انجام گیرد که ساده ترین راه جرم گیرى مىباشد ولى درصورتىکه دندانپزشک تشخیص به التهابات عمقى لثه بدهد بعد از انجام جرم گیرى، لثه بیمار جهت درمانهاى بعدى بررسى میشود و درمانهایى مانند: کورتاژ،جراحى و یا لیزر تراپى انجام خواهد شد.
آیا به طور معمول پس از عصب کشى باید آنتى بیوتیک مصرف نمود؟
تجویز آنتى بیوتیک فقط به تشخیص دندانپزشک مربوط مىباشد، در اکثر اوقات تجویز آنتى بیوتیک انجام نمیشود مگر اینکه دندانپزشک به عفونت فعال و ترشحات میکروبى دندان مطمن شود.
کدامیک از روشهاى زیبایى اصلاح طرح لبخند بهتر است؟
طرح درمان زیبایى براى هر بیمار بستگى زیادى به میزان سالم بودن دندانها دارد. درصورتىکه دندانها دچار پوسیدگى و نیازمند ترمیمهاى وسیع نباشد روشهاى کم تراش مثل: لامینت ونیر و لامینت پرسلن توصیه میشود و در صورت خرابىهاى زیاد و دندانهاى عصب کشى شده روشهاى فول کراون (Full Crown) توصیه مىگردد.
آیا اصلاح طرح لبخند باعث پوسیدگى دندانهاى زیرین میشود؟
در این درمان اصل مهم اینست که تمام پوسیدگىهاى دندانى کاملا ترمیم شود و هیچ گونه پوسیدگى حتى سطحى باقى نماند، درصورتىکه درمان کاملا دقیق و با کیفیت انجام شود نه تنها باعث پوسیدگى نمىشود بلکه از پوسیدگىهاى بعدى نیز جلوگیرى مىکند.
آیا مواد استفاده شده در اصلاح طرح لبخند با هم فرق دارد؟
امروزه تنوع زیادى در مورد شرکتهاى سازنده مواد دندانپزشکى وجود دارد و متاسفانه به همان اندازه که برندهاى گوناگون در حال زیاد شدن هستند مواد بى کیفیت و تقلبى که بعضا اسم کشورهاى صاحب نام هم بر روى آنها مشاهده میشود زیاد دیده میشود، در مورد مواد لابراتوارى و سرامیکى بهترین مواد ساخت کشورهاى سویس و آمریکا مىباشد و در مورد مواد داخل مطب تنوع مواد و برندها بسیار زیاد میباشد. مواد داخل مطب درصورتىکه از کیفیت خوبى برخوردار نباشند خیلى زود خودشان را نشان میدهند و بصورت بدرنگى و شکستگى ترمیمها قابل مشاهده است.
قیمت درمانهاى زیبایى به چه صورتى مىباشد؟
متاسفانه اکثر قیمتهایى که از طریق تبلیغات اطلاع رسانى مىشوند کاذب و غیر واقعى مىباشند و فقط ترفندى براى جذب مردم به آن مراکز هستند که کارى کاملا غیر اخلاقى مىباشد، بهترین راه براى اطلاع رسانى از قیمتهاى واقعى در حوزه ى دندانپزشکى مراجعه بیماران به مراکز مورد نظرشان و معاینه دقیق توسط دندانپزشک زیبایى و پرسیدن قیمت واقعى و دقیق از خود دندانپزشک مورد نظر مىباشد، در این مرکز قیمتها بسیار مناسب میباشند و کیفیت درمانى در بالاترین حد ممکن ارائه میگردد.
اگر دندان بر اثر صدمه و ضربه از جایش خارج شد چه کار باید کرد؟
ضربه (تروما) و تصادفات مىتوانند باعث خارج شدن دندان از داخل دهان بشوند.
این اتفاق معمولا براى دندانهاى جلویى فک بالا پیش مىآید که از نظر زیبایى مهمترین دندانها به شمار مىروند. ابتدا باید دندان را پیدا کنیم، سپس بدون اینکه به قسمت ریشه ى دندان دست بزنیم دندان را از قسمت تاج گرفته و با آب به آرامى مىشوریم، سپس درصورتىکه فرد بالغ باشد باید دندان را در داخل دهان و بین لُپ و لثه قرار بدهد، درصورتىکه فرد کم سن باشد باید دندان را داخل شیر یا دستمال خیس نگه داشته و سریعا به دندانپزشک مراجعه کند. به هیچ عنوان سعى نکنید دندان را سر جاى خود در داخل دهان قرار دهید.
مقدار مناسب خمیر دندان که باید روى مسواک بزنیم چقدر مىباشد؟
برخلاف تبلیغات روزمره که در آنها کل سطح مسواک را خمیر دندان میزنند، مقدار مناسب خمیر دندانى که باید بر سطح مسواک زده شود به اندازه ى یک نخود میباشد، درصورتىکه این اندازه گیرى براى شما سخت مىباشد به اندازه عرض مسواک بزنید. خمیر دندان باعث کف زیاد بروى دندانها شده و شخص زودتر دهانش را خالى مىکند و کف بوجود آمده باعث مىشود شخص به درستى تشخیص ندهد که چه قسمتهایى مسواک زده نشده.
زمان مناسب براى درمان اورتودنسى چه سنى است؟
متاسفانه خیلى وقتها خانوادهها خیلى دیر جهت بررسى وضعیت اورتودنسى فرزندشان به دندانپزشک متخصص مراجعه مىکنند و در بیشتر موارد دیده شده که دلیل دیر مراجعه کردنشان اطلاعات اشتباهى است که یک دندانپزشک به آنها منتقل کرده مبنى بر اینکه درمان اورتودنسى براى فرزندشان زود است و باید بعد از ١٨ سالگى مراجعه نمایند.
بسیارى از ناهنجارىهاى شدید فکى درصورتىکه به موقع درمان شوند، کاملا به درمانهاى ارتوپدى-اورتودنسى جواب مىدهند.
بهترین سن براى شروع این نوع درمانها در دخترها ١٠ سالگى و در پسرها ١١ سالگى میباشد.
بهترین زمان براى جراحى دندان عقل چه سنى مىباشد؟
بهترین زمان براى کشیدن دندان عقل ١٧ تا ٢٥ سالگى مىباشد.
چون دندان عقل دیرتر از بقیه دندانها در مىآید و یا بصورت کج رویش میکند، معمولا فضاى کافى براى قرارگیرى آن وجود ندارد و به همین دلیل سبب گیر غذایى و پوسیدگى دندان عقل و دندان جلویى آن میشود.
در اکثر افراد به دلیل کمبود فضا بهتر است دندان عقل در همان اوایل رویش دهانى کشیده شود تا باعث صدمه به دندانهاى جلویى نشود.
آیا استفاده از خمیر دندانهاى سفید کننده در بلند مدت به دندانها آسیب میزند؟
در خمیر دندانهاى داراى قدرت تمیز کنندگى و سفید کردن غیر معمول پودرهایى استفاده میشوند که باعث سایش سطح دندانها مىشوند، به همین دلیل بلافاصله بعد از استفاده از آنها این تغییر تمیز شدن کاملا محسوس است ولى این مواد بعد از مدتى اثر مخرب خود را بهصورت زردتر شدن رنگ دندانها و بالا رفتن ریسک پوسیدگى نشان مىدهند.